Mina tankar om kemikaliefri kroppsvård

Publicerad 2011-05-13 15:31:18 i

Jag har alltid tyckt att såna som är insnöade på ekologisk och naturlig skönhetsvård var hippies och new age-flummiga kvacksalvare med drömfångare och tarotkort i högsta hugg.

Jag såg inget konstigt eller fel i att proppa huden, ansiktet och håret fullt i kemikalier och konserveringsmedel och annat som inte "ska" vara där eller som faktiskt inte behövs. När jag fick burrigt torrt hår eller torra fläckar på kinderna så tipsade någon alltid om en ny kräm, ett nytt balsam, någon ny mirakelkur. Jag tänkte aldrig på att det faktiskt kunde vara alla krämer och kemikalier som orsakade mina problem.

 

... tills det gick upp för mig hur jäkla rätt de har det vill säga.

Såhär ser jag på hår- och hudvård: schampo, balsam, hudkräm, rengöringsmedel och liknande har bara existerat i en mikroskopiskt liten del av all den tid människan funnits. Innan schampots tid så tvättade man förvisso håret med kourin, bensin, ammoniak, såpa och annat underligt - men innan dess då? Vad är det MENINGEN att man ska tvätta håret med? Vad är människan SKAPT för?

Jag skulle vilja påstå att hårstråets och hudens sammansättning är den-/detsamma idag som på stenåldern, vårt hår har inte magiskt eller genetiskt muterats till att kräva starka rengöringsmedel, inte vår hud heller. Håret och huden har naturliga mjukgörande medel som utsöndras ur porerna. Det är inte smuts som vi idag tror. Smuts är: motorolja, bajs, matrester, lera och liknande, och det behöver man kanske något starkare för. Men kroppens egna produktion av fett behöver man inte starka medel för att lösa upp. Det löses bäst upp med vatten (eller olja, eftersom fett löser fett, se Oil Cleansing Method.)

Visst finns det avgaser och ämnen i luften idag som inte fanns förr, som man regelbundet måste få bort, men detta går enkelt att tvätta bort med ett rengörande balsam.

Jag förstår mig inte på dem som duschar varje dag eller tvättar håret med schampo VARJE dag! Det är inte konstigt att folk får risigt hår och måste använda inpackningar eller klippa av allt slitet hår regelbundet. Att duscha varje dag om man inte är smutsig (nej, tekniskt sett är inte svett smuts - fastän det låter äckligt) förstör hudens naturliga lager av smörjande medel och orsakar torr hud, eksem, klåda och i vissa fall svamp.

Vilket leder till att man måste använda hudkrämer för att lindra huden som man själv förstört med övertvätt.

Eller använda inpackningar och silikondroppar för att rädda ens överschamponerade hår, eller så börjar man tvätta det varje dag, och så blir det värre, och man undrar varför håret blir fett så snabbt... ond cirkel.

Samma sak gäller ansiktet, man tänker "fet hy - smutsigt!", tvättar med tvål och vatten, använder någon kräm mot fet hy och sen blir man beroende. Och får finnar på köpet.

 

Rengöringsprodukter för hår som inte är smutsigt, hudkrämer, samt ansiktskrämer är inte något vi har behov av naturligt sett - det är ett behov som skapats av oss själva, för ATT vi använder alla de där sakerna.

På små spädbarn eller småbarn t.ex, behöver man aldrig någonsin använda schampo (om det inte verkligen behövs, pga RIKTIG smuts), för då skapas ett behov som annars inte hade funnits där och sen är man fast för livet eftersom de flesta är hjärntvättade med att man måste använda schampo och att håret är smutsigt annars.

Sen har de inte tålamod att vänta de få veckorna som det tar för håret att vänja sig vid att endast tvättas med balsam. För eftersom hårets egna talgproduktion är störd så löper den amok när alla kemikalier förvinner. Ack, fåfängan, rädslan för att verka konstig... :)

 

Jag har nu använt OCM, och endast rengjort ansiktet med oljor som jag sedan ångat/torkat bort med en het blöt handduk, i drygt en månad. I början smörjde jag bara in ansiktet med olivolja, men nu har jag gått över till Aloe Vera-gel och jojobaolja som förresten finns billigt på Bodystore.

Och huden i mitt ansikte har ALDRIG varit bättre! Förut hade jag torra fläckar på kinderna och kring mungiporna, de är helt borta nu.

Kroppen är jag inte lika noga med angående vilka duschkrämer jag utsätter den för, för jag har aldrig haft några problem med det.

Håret håller fortfarande på att vänja sig vid att tvättas med balsam enbart, men tillvänjningen har avstannat lite i och med att jag blekt och färgat håret. Men nu är det på G igen.

 

Tills nästa gång, kolla in Balsammetoden och varför den är så himla bra!

Och förespråkarna ÄR inte tokiga hippies ;)

 

Droool...

Publicerad 2011-05-09 22:04:32 i

I väntan på inspiration till fler inlägg - Vinn 40 par skor!

Tänk att ha flera års skokonsumtion kirrad...