Kärleken till skönheten

Publicerad 2014-06-22 00:36:00 i Övrigt

Skönhet. Smaka på ordet. Tänk bort ingrepp, ideal, annonser och alla andra negativa konnotationer som ordet dragits med sedan begynnelsen. Vad återstår? Ordet antyder något som är skönt, härligt, vilsamt för kropp och sinne. Det är bekvämt, det känns lyxigt och behagligt. Precis så känns skönhet för mig. Det här är en skönhetsblogg, och vad den står för bestämmer jag, så låt detta inlägg vara mina skönhets-teser metaforiskt uppspikade på bloggporten för alla att beskåda och begrunda.
Än idag kan jag känna doftkombinationen av mammas parfym (Calvin Klein Eternity, tror jag), ostbågar och en kall öl som låg som en sprakande och, för mig, ultraglamourös rökelse i vardagsrummet när hennes väninnor skulle komma över på tjejkväll. Spänningen låg i luften. Jag minns MTV på TV:n i bakgrunden, den fräna doften från min mosters nagellacksflaska när hon målade naglarna vid köksbordet (en frostig, burgundyröd nyans) och den lite balsamiska lukten av smält parrafin från värmeljusen.  >
 
Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn

Smink och skönhet var (och är) alltid något otroligt lyxigt i min värld, något som var vuxet och raffinerat, som luktade gott på min handled och kändes mjukt på min arm. Jag sminkade mig inte själv förrän på högstadiet och använde inte parfym men hela min barndom är kantad av sensoriska minnen skapade av dessa saker. Jag kan spraya parfym på en pappersremsa i affären och genast föras tillbaka till en kyrkparkering på 90-talet, en kusin ska döpas, de omisskänsliga (men de kunde jag inte definera riktigt ännu) dofterna av jasmine och Elnett-hårspray svischar förbi när klapprande finskor passerar mig. Dessa dofter innebar något socialt och uppsluppet och högtidligt för mig. Naglar var långa och lackade röda eller babyrosa; sådana jag visste att jag skulle ha en vacker dag. >
 
Marilyn Monroe, Audrey Hepburn

Sophia Loren, Scarlett Johansson (D&G)

"Completely exhausted by entire day of date-preparation. Being a woman is worse than being a farmer there is so much harvesting and crop spraying to be done: legs to be waxed, underarms shaved, eyebrows plucked, feet pumiced, skin exfoliated and moisturized, spots cleansed, roots dyed, eyelashes tinted, nails filed, cellulite massaged, stomach muscles exercised. The whole performance is so highly tuned you only need to neglect it for a few days for the whole thing to go to seed."
 
Vid speciella tillfällen, som innan en fest, gillar jag att  spendera flera timmar framför spegeln. Jag spelar musik, smuttar på en öl, duschar oanständigt länge och tar oerhört lång tid på mig att applicera varje produkt i mitt ansikte med milimeterprecision. Detta innebär att jag ofta börjar göra mig i ordning mitt på dagen. Citatet ovan är taget ur Bridget Jones Diary. Där beskrivs hela ritualen som om den vore ett hårt jobb som måste göras. Och visst, till vardags är slarvig knut, stubbiga ben och vildvuxna bryn min kroniska och älskade go-to-look. Men för mig är hela göra-sig-i-ordning-ritualen något jag gillar att dedikera mig åt totalt. För att jag älskar den. För att den känns lugnande, lyxig och behaglig. Jag undansätter tid till mig själv, pysslar, fixar, målar mitt ansikte som om det vore en vit canvas. Gör min hud mjuk och svept i väldoft, gör håret lent och blankt, tills jag pånyttföds som en ädelstensprydd påfågel. Kanske är det därför just gourmanddofter är mina favoriter; de söta, tunga, sensuella som påminner mig om en värld av flärd och skönhet; Moulin Rouge, budoir, filmstjärneloge, Marie Antoinettes kakfat, La Belle Epoque. >
 
 
 Jane Birkin, Ginger Rogers
 
Vart vill jag komma? Jag antar att jag vill berätta om min kärlek till skönhet som just skönhet - läran och teorin om det behagliga och vackra. Det handlar, för mig, inte alls om tvång eller komplex utan om en beundran för allt det som är vilsamt för ögonen; som är färgfullt, fyllt av texturer och dofter och andra sinnesintryck. Om att behandla sig själv som en kunglighet. Om det inte är konst, vad är då konst? Jag är galen i den kreativa aspekten av skönhet, variationen och uttrycken och identitetslekarna. Vem som helst kan vara en påfågel, en häxa, eller en vamp. Man går ut, uppklädd, utrustad som en besmyckad krigare. Karamell, syrén eller havsbris kan duttas bakom ens öra. Och det är upp till mig att välja och vraka ur den här underbara potpurrin.
 
 
Kommentarer

Postat av: Tove N

Publicerad 2014-06-22 08:40:03

Vilket underbart inlägg. Underbart!

Svar: tack!
Dess

Postat av: Sofies skönhetsblogg

Publicerad 2014-06-22 09:42:05

Åh, jag håller helt med dig!
Jag är precis likadan om jag ska på fest, det värsta jag vet är om jag måste stressa då. Att göra sig i ordning är ju halva nöjet liksom!

Svar: tack! och jag håller med...
Dess

Postat av: Erica

Publicerad 2014-06-22 12:26:33

Du är fantastisk!!! ♥ det är precis så som det ska vara med skönthet o smink, inget måste utan en njutning för att man vill o kan!

Svar: ja, det är så det ska vara minsann!
Dess

Postat av: Molkan

Publicerad 2014-06-22 13:10:16

Kunde inte sagt det bättre själv! Har funderat på att skriva ett sånt här inlägg länge, men har inte funnit orden.

Jätteroligt att läsa då jag känner exakt likadant :) <3

Svar: vad härligt, tack!
Dess

Postat av: Maria

Publicerad 2014-06-22 13:47:43

Vilket fantastiskt fint inlägg, så behagligt att läsa. Och spännande.

Svar: tackar :)
Dess

Postat av: Lojs

Publicerad 2014-06-22 16:23:39

Åh det var helt mysigt att läsa det här!
Gör lite samma saker, genom att ta hela dagen på mig, ta sin tid i lugn och ro med ett glas vin och goda dofter och fina färger
Det är fantastiskt!

Svar: i love it!
Dess

Postat av: Beautybylinda

Publicerad 2014-06-22 18:51:56

Så fantastiskt bra inlägg! Känner precis samma sak för skönhet :) Verkligen bra inlägg Dess!

Svar: tack så mycket :)
Dess

Postat av: Daily Julia

Publicerad 2014-06-27 20:32:03

Skrev en uppsats om skönhetsideal i Sverige genom tiderna och det är så himla intressant att kolla tillbaka på vad som ansågs "vackert", samtidigt sorgligt/trist om man kollar på vissa metoder man fick använda sig av för att nå idealet.

Håller med om din syn på skönhet, att jag gör det för min egen skull, för att jag tycker att det är roligt och fint! :)


Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej