No Bullshit Day med Daisy Beauty

Publicerad 2014-01-20 19:46:00 i Övrigt

I helgen tog jag tåget tvärs över landet och deltog i eventet No Bullshit Day som arrangerades av den eminenta skönhetstidningen (och ett av de få utvalda pappersmagasin jag läser numera) Daisy Beauty. Eventet hölls i de otroligt vackra konferenslokalerna på Tändstickspalatset i självaste hjärtat av Stockholm, som en gång tjänade som kontorslokaler åt Ivar Kreuger - en gång världens rikaste man. 
Vi var ditbjudna för att få ta del av en hel massa viktig och intressant kunskap kring myter, felaktiga fakta och skrämselpropaganda rörande ingredienser i smink och hudvård. Läs mer under bilderna!
 
Fin dekoration i en korridor på Tändstickspalatset. Hela huset var utsmyckat på samma sätt och nästan olagligt mysigt. Till och med på toaletterna hittade man tända doftljus.
 
Efter en presentationsberättelse om husets historia talade Annica Joensuu, ordförande Sveriges Hudterapeuters Riksförbund, om hur huden funkar, vilka ämnen som faktiskt har effekt och vad torr hud egentligen är för något.  Otroligt intressant, speciellt att få höra om hårväxt då det finns så många myter kring rakning och epilering som cirkulerar. Till exempel fick jag lära mig att om man rycker ett av de små, nästan osynliga hårstråna i ansiktet ur sin rot, så kan dessa ersättas av grövre strån. Något som kan förklara varför jag fått buskigare och tätare ögonbryn sen jag började noppa runt omkring dem regelbundet för fem år sedan, även om det låter otroligt. Iaf: hett tips för andra nästan-ögonbrynslösa alltså!
Jag har även fått klargjort för mig att tvål ju faktiskt är ett milt frätande ämne (något man inte behöver oroa sig för om man bara duschar tio minuter per gång, men tanken skrämmer ändå lite), samt att man ska satsa på att återfetta snarare än att återfukta huden vintertid, eftersom kyla dränerar huden på fukt. Jag har den här vintern bara kört på med min Aloe Vera-gelé dagligen i ansiktet, men nu ska jag bli mer noggrann med att lägga något fett ovanpå innan jag går ut för att binda fukten.
Och folk, glöm inte: VATTEN TORKAT UT HUDEN! Vatten är, tro't eller ej, ett lösningsmedel. Man kan bli ren på andra sätt: rengöringslotion, micellärt laddat vatten i små mängder, olja, honung, whatever you want. 
 

Sedan var det dags för Per Svanberg och Madeleine Edholm från Kem-Tekniska Leverantörsförbundet, KTF, att prata. Madeleine berättade lite om Swedish Beauty Awards (som verkar vara en så rolig gala!) och om det lite mer allvarliga projektet Look Good Feel Better som med hjälpa av volontärer håller sminkkurser för cancersjuka kvinnor som tappat sitt hår av cellgifter. Extremt viktigt och så jävla grymt och självförtroendestärkande på så många olika nivåer.  
Per Svanberg visade sig vara en väldigt underhållande talare som krossade många av mina förutfattade meningar kring till exempel parabener. Jag har av naturen varit skeptiskt inställd till fabrikstillverkade ämnen i skönhetsprodukter (det här var ju från början en no-poo-blogg!) och är det fortfarande, men jag är hundra procent beredd att köpa Pers ord om att "hudläkare och kemister älskar parabener" på grund av dess förmåga att ta död på svamp och bakterier. Det är inget som talar för att det är mer cancerframkallande än något annat enligt Per -  så det kanske är dags att sluta vara rädd? De tillverkade som hävdar att deras produkter inte innehåller parabener redovisar ju sällan vad de faktiskt använt i stället - det är mycket få produkter som helt saknar konserveringsmedel och vad vet vi egentligen om dessa? Inte mycket. Per pekade även på att det mesta är cancerframkallande i höga doser, men dessa höga doser är något man sällan eller aldrig kommer upp i.  
Han pratade även lite om parfymer och hur parfymtillverkare stoltserar med sin användning av eteriska oljor och "naturliga doftämnen", och hur detta kan lura den vanlige konsumenten att tro att dessa dofter är bättre för kroppen. Faktum är ju att ALLT består av kemikalier - ett vanligt äpple du plockar från trädet har en lång ininnehållsförteckning.  Det finns inget på jorden som inte har en kemisk sammansättning.  När man tillverkar parfym eller tillsätter parfym i annat har man hittat sätt att exakt kopiera ett ämnes uppsättning av kemikalier för att få fram en närpå identisk doft. Fabrikstillverkade doftämnen kan därför vara naturidentiska och därmed inte mer fejk eller farligare, egentligen.
 
 
Marie Lodén, som är kemist och har det egna forskningsföretaget Eviderm, berättade mycket informativt om hur det egentligen går till när produkter testas för att vara säkra för människor att använda, samt hur man med speciella maskiner mäter hur mycket en kräm faktiskt har haft effekt. Det är ju ett faktum att förpackning och märke påverkar människor åt olika håll då de själva ska utvärdera effekten av något de testat. Som exempel hade Marie kommit fram till i en av sina studier att en billig kräm från Nivea gav samma till bättre resultat på huden än en svindyr motsvarighet från Dior, även om testdeltagarna själva upplevde att den från Dior hade fungerat bättre. Vid tester där man bytte innehåll i burkarna var det fortfarande Dior-krämen som upplevdes bättre. 
Märke har alltså inte särskilt stor betydelse när man ska välja hudvård, utan det är innehållet man ska se till och vad som passar ens egen hud. Många märken stoltserar med unika och exklusiva ingredienser i sina produkter men i själva verket kanske de står allra längst ned i listan över ingredienser och utgör 0,5 % av produktens hela innehåll. Och det är inte ens allt av det man stoltserar med som har tillräckligt små molekyler för att tränga ner i huden.
 
 
Kicki Norman gav oss grupparbeten att göra och höll sedan i en liten interaktiv frågelåda kring dilemman och problem man lätt stöter på som skönhetsbloggare. Hur ska man annonsera, vad ska man skriva när man annonserar, hur tar man emot pressprover, vad ska man svara på idiotiska mail från diverse oseriösa företag, och så vidare. Rakt igenom mycket intressant och givande.
 
 
Dagen avslutades med en after work med tilltugg och vin i sällskap av många trevliga och lika nördiga tjejer som jag. Jeeeeez, vad befriande det är att kunna prata om märken och smink och att folk fattar och faktiskt lyssnar intesserat, och i termer som andra förstår för en gångs skull! Jag har inga lika extremt sminkintresserade vänner som jag i min egen stad. Bra diskussioner följde upp föreläsningarna med utbyte av tankar och frågor. Denna lördag i huvudstaden lärde mig  verkligen massor och fick många fördomar krossade. Och fick massa nya frågor såklart. Men främst av allt blev jag så otroligt inspirerad att fortsätta blogga och göra det oftare! Det är  ju så jävla skoj och jag ser fram emot vad framtiden för med sig för Drömteori. Min blogg fyller faktiskt snart tre år!
 
 
Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2014-01-20 21:48:59

Så kul att läsa en utförlig beskrivning av vad som sades på den dagen, bra för oss som inte fick vara med! :)

Svar: Absolut, inga problem!
Dess

Postat av: B R O W N S U G A R

Publicerad 2014-01-21 14:36:04

Så kul att ses Irl :D

Svar: Ja det var det! (sent svar... haha)
Dess


Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej