Den stora frågan om spackel

Publicerad 2013-02-21 02:14:00 i Övrigt

Jag vill ta upp ett ämne som kanske inte är så jätteskoj eller lätt att tänka på eller särskilt tacksamt att diskutera om heller för den delen - men lik förbannat viktigt att bemöta. Det är en lång text, ja, men jag hoppas någon orkar ta sig fem minuter att läsa!
Varje gång man diskuterar smink eller någon lägger upp en bild på före-och-efter smink, haglar kommentarerna. Främst från killar såklart. "Du är snyggare med mindre smink!", "Se gumman, sådär ska du vara sminkad", "Hon var snyggare innan", "Smink är så fuult!", "Smink är falsk marknadsföring", och så vidare. Som tur var har jag sluppit den sortens kommentarer, kanske för att jag utstrålar att jag inte bryr mig ett skit om vad andra tycker. Men det är just det. Varför skulle någon bry sig!?
 
Smink.
 
Den sortens kommentarer som ovan grundar sig i två vanliga och generaliserande fördomar.
Ett: Tjejer sminkar sig för att de tycker att de är fula utan smink. Jag ska inte förneka att vissa resonerar så. Men alla? Pah, långt ifrån. Bara för att någon killes flickvän någon gång vägrade gå ut utan smink så betyder det att aaaalla tjejer måste vara lika osäkra (om det ens beror på det). Och förresten! Om det nu ÄR så att osäkerhet ligger bakom - tror du verkligen det hjälper att kommentera och ytterligare värdera deras utseende? Det är som att försöka hjälpa en tjej med ätstörningar genom att säga att det är fult att vara smal. Skulle inte tro det va...
Myt två: Tjejer bryr sig bara om vad killar tycker och tycker att deras åsikt är jätteviktig, därför har jag rätt att kommentera och värdera tjejer lite när jag har lust. 
Pfft. Tro mig, vi VET att de flesta killar inte är döförtjusta i läppstift och knalliga färger. Men det hindrar inte oss. För de flesta av oss gör det för att det är så jävla kul, kreativt, fint (enligt oss). Jag kommenterar inte dina potentiella finnar, den där horribla kepsen du aldrig tar av dig eller ger dig små tips på hur du ska göra för att bli sexigare om jag inte känner dig. Låt då bli att göra samma värdering av mig. Ingen har frågat dig! "Jag är bara ärlig" har aldrig varit och kommer aldrig bli en legitim ursäkt för att såra andra, och visar bara på den tragiska åsiktstourettes som somliga lider av.
Har du inget snällt att säga, säg inget alls - det lärde man sig på lågstadiet. C'mon.
 
Åsiktstourettes.
 
Jag har också varit omogen och frustrerad i mitt liv och definitivt sagt saker jag önskar jag kunde ta tillbaka, både direkt och indirekt till människor. Det rotade sig i, har jag insett, en osäkerhet hos mig och därför en vilja att kunna 'kontrollera' omvärlden och få alla att se ut som jag ville. Men guess what? Jag växte upp och nu kunde jag inte bry mig mindre om hur folk spökar ut sig hit eller dit. Det innebär inte att jag blivit ett viljelöst får utan egen åsikt, det innebär bara att jag blivit en fungerande medmänniska som försöker att inte sprida illvilja och dålig energi. Jag är absolut inte perfekt ännu, men jag håller mig i alla fall från att kritisera folk rakt i deras ansikten. Jag har ju något som kallas självbehärskning.
 
Om du nu inte uttrycker  'din enkla åsikt' annat än med baktanken att få tjejer att skämmas och korrigera sig efter dig - varför ens uttrycka den? Är världen i ett akut behov av din input? Alla tycker vi saker om hur andra ser ut men om syftet inte är att skambelägga folk till att förändra sitt utseende finns det faktiskt ingen anledning för en social och empatisk person att öppna munnen, annat än för att minsann visa omvärlden vad hen tycker. Du kanske får några dunkar i ryggen och sårar ett par känslor på ett hörn (woho, du visade hur jäkla tuff du är!), men nån verklig respekt får du aldrig.
"Jag är bara snäll och vill att tjejer ska sluta vara osäkra" - se det jag skrev ovan. (Om det nu ÄR så att osäkerhet ligger bakom - tror du verkligen det hjälper att kommentera och ytterligare värdera deras utseende negativt? Det är som att försöka hjälpa en tjej med ätstörningar genom att säga att det är fult att vara smal. Skulle inte tro det va...)
 
Om du är tjej som aldrig sminkar dig - kul för dig! Bra för dig! Men du, gör inte som vissa och sätt dig på dina höga hästar genom att racka ner på de som GÖR det. Ett: Det har ingen effekt. Två: Det har ingen mening. Tre: Vem bryr sig? Det sorgliga är att den här sortens kritik från andra tjejer ofta är ett sätt att vinna poäng hos killar genom att visa sig själv förmer. Och vissa av dem verkar ha ett stort behov av att upprepa det hela tiden för alla som vill eller inte vill höra. Typ: se på mig, vad duktig jag är! DÄR kan vi snacka om att bry sig om vad killar tycker. 
 
Ta en stund till eftertanke. Ställ dig själv frågan, när du ser en hänsynslöst sminkad tjej (hur vågar hon!): får tjejer se ut hur de vill utan min inblandning? Om ja: var tyst. Var bara tyst. Andas i tio sekunder. Känns det lugnare nu? Har abstinensen slutat klia i fingrarna? Skönt.
 
Not a single fuck was given.
 
Jag vet inte hur det är mer er, men jag går inte upp på morgonen och klär på mig eller gör saker för att "marknadsföra" mig själv i syfte att få ligga. Livet handlar faktiskt om mer än det. Som till exempel att uttrycka sig själv, experimentera och ha kul. Detsamma gäller för killar. De får väl också sminka sig om de har lust. Eller skita i det. Odla två meter långt skägg eller tatuera hela ansiktet. Gissa vad, jag bryr mig varken om bu eller bä och kommer varken uppmuntra eller hindra någon.
 
Mitt kommentarsfält är modererat.
Kommentarer

Postat av: Sofie

Publicerad 2013-02-21 07:56:58

Åh, vilket bra inlägg!
Kan inte annat än att hålla med!

Har själv en gång i tiden sminkat mig på grund av osäkerhet och för att bli omtyckt av killar, runt den där tiden där de flesta tonåringar går omkring och är osäkra på sig själva!

Men nu handlar bara smink om något roligt för mig! Och precis som du blir jag så trött på såna kommentarer du pratar om, inte för att jag själv direkt har fått några (vad jag minns...) men så fort jag ser dem blir jag så irriterad! Och jag avskyr folk som inte bara kan hålla käften när de har något elakt eller sårande att säga! Och just det du säger om "jag är bara ärlig", fy fan!

Så ja, superbra inlägg!
Ska nog länka till det i bloggen, hoppas det är okej! :D

Svar: om man har åsikten att tjejer med smink är fula så är det väldigt underligt av en att sitta inne på make up stores hemsida och förklara detta för alla högljutt. om inte poängen är, som jag skrev, att försöka få tjejer att sluta. tack!
Dess

Postat av: Linn

Publicerad 2013-02-21 08:32:23

Kan bara säga: word up! Så bra skrivet!

Svar: tack!
Dess

Postat av: Emelie

Publicerad 2013-02-21 10:20:09

Så otroligt bra skrivet. Jag blir alldeles varm i kroppen av att se så sunda värderingar hos en människa. Önskar att hela världen kunde läsa och ta in detta, inte för att jag någonsin personligen har fått sådana kommentarer men för att det finns folk som tror att deras åsikt är viktigare än andras känslor. Tack för ett ypperligt bra skrivet inlägg.

Svar: tack så mycket.
Dess

Postat av: Xana

Publicerad 2013-02-21 10:34:11

Det handlar om tolkningsföreträde och en tro på att man har mandat att tala i alla frågor tror jag. Det har man inte. Bra skrivet!

Svar: nej det har man inte. tack så mycket.
Dess

Postat av: Linda

Publicerad 2013-02-21 12:41:05

Huvdet på spiken! SÅÅÅÅ bra skrivet!! Ha e fin dag, sminkad eller inte. Du är skitsnygg oavsett :-)

Svar: tackar!
Dess

Postat av: Tove

Publicerad 2013-02-21 13:23:32

Jag tycker att du har väldigt bra poänger i det du skriver och att väldigt många borde läsa och ta till sig av vad du skriver.

MEN samtidigt, om man nu bloggar smink/nagellack/vad-som-helst alternativt lägger ut bilder på Facebook - varför gör man det? Gör man inte det för att få feed back, kommentarer och åsikter? Då får man ju också räkna med att alla inte har samma smak som en själv utan att vissa kanske tycker att det är snyggare med mer smink, andra med mindre. Deras åsikter är ju lika mycket värda i sig som åsikten att sminkningen man bloggar/postar är perfekt i mängd/färg/what ever. Sedan att jag självklart tycker att man ska fundera på HUR man uttrycker sin åsikt - absolut.

Svar: Om man bloggar om smink så är det för att, skulle väl jag säga, nå ut till andra som faktiskt också är _intresserade_ av smink och inte har något principiellt emot det. Därför är det väldigt konstigt att säga att man ska förvänta sig kommentarer från de som hatar smink och tycker smink är fult, för de har ju inget där att göra annat än för att sprida dålig stämning.
Dess

Postat av: Gelic' nail art

Publicerad 2013-02-21 13:33:42

Många kloka ord. Såg också den där bilden på cirkulera på facebook. Tjejer blir så ofta dömda för hur de ser ut, har de inte smink så är de "fula", har de smink så är de "falska" och det är omöjligt att göra rätt. En sak som jag tänkte på när jag läste var dock att det tyvärr inte bara är killar som har de här åsikterna, tjejer har ofta lika dömande kommentarer/åsikter tyvärr. Jag tycker att det är kul att sminka mig och gör det ofta och har ofta "mycket" smink. Majoriteten av gånger jag fått "skit kastad på mig" irl så är det från tjejer tyvärr. Kanske är killar bättre på att klaga om de kan göra det via en skärm? Visst får både tjejer och killar ha åsikter men man behöver faktiskt inte säga allt högt bara för att vara "ärlig" som du säger. Säg/skriv något snällt eller ingenting alls. :)

Postat av: Gelic' nail art

Publicerad 2013-02-21 14:16:18

Inser att jag vill tillägga det jag skrev på FB om konstruktiv kritik och kopierar in:

"kärnan i det hela är HUR man uttrycker kritiken. De som bloggar räknar nog inte att få kommentaren "fantastiskt" på varje inlägg tror jag. Den skit som jag tycker är obehaglig är när folk tex kallar någon tjej för tex slampig för sin sminkning. Det är inte konstruktivt nånstans utan handlar ju bara om att såra och känna sig bättre inombords för sin egen osäkerhet över sig själv. Mår man bra i sig själv behöver man inte kasta skit på andra utan uppskatta det positiva som faktiskt finns. Kanske är bloggaren snygg i mycket smink men att man själv passar i mindre smink? Kanske kan man fråga om hon kan visa mer enkla sminkningar också? Kanske kan man inspireras av sminkningen hon använder till vardags till någon fest man ska på? Och råkade det vara fult enligt ens egen tycke och smak, ja då behöver man inte säga det. Har bloggerskan alltid "fula" sminkningar, ja då kanske man får konstatera att det inte är ens egen stil och sluta läsa den bloggen."

Postat av: Madde

Publicerad 2013-02-22 14:22:46

Jag håller med om att man ska ge fan i att lägga elaka kommentarer. Jag håller också med om att det är sjukt jävla idiotiskt med alla "tjejer varför gör ni si när vi killar tycker bättre om så"-kommentarer (dels för att en kille har lika lite rätt att tala för hela sitt kön som jag har att tala för alla svenskar eller alla med blå ögon, och dels för att allt man gör liksom inte har sin grund i vad det andra könet kan tänkas föredra).

MEN!
"Det sorgliga är att den här sortens kritik från andra tjejer ofta är ett sätt att vinna poäng hos killar genom att visa sig själv förmer. Och vissa av dem verkar ha ett stort behov av att upprepa det hela tiden för alla som vill eller inte vill höra. Typ: se på mig, vad duktig jag är! DÄR kan vi snacka om att bry sig om vad killar tycker. "
Först kritiserar du att man gör antaganden om tjejer som sminkar sig, sen gör du liknande antaganden om dessa tjejer...? Det kan liksom inte bara handla om att de tycker smink är fult, utan det måste vara så att de bara vill att killar ska tycka om dem?

Sen, om man lägger upp en före- och efterbild, så är det väl självklart att folk kommer kommentera runt just detta...? Vad är syftet med före- oche fterbilder om inte just att jämföra skillnaden? En av kommentarerna jag läste ovan var inte elak, han sa bara vad han föredrog, vad han tyckte var vackrare. Som sagt är det självklart inte okej att vara direkt elak (av typen "Fan vad du är ful med smink, mycket snyggare naturlig") bara för att någon lagt upp bilder offentligt, men lägger man upp en bild utan smink _tillsammans med_ en bild med smink, vad är man då ute efter om inte att jämföra skillnaden (nu vet jag inte om det var tjejen från bilderna ovan som laddat upp dem två tillsammans eller om det var någon annan som tog två bilder på henne i syfte att få andra att jämföra, i vilket fall det inte heller är okej, men du tog upp just före- och efterbilder i inlägget)? Och hur kan man då bli stött när folk jämför skillnaden? Om någon lägger upp en bild på två olika sminkningar tillsammans, till exempel, är ju det oftast just i syfte att jämföra, och då brukar ju folk kommentera att de föredrog den ena sminkningen framför den andra, att de tyckte den ena ögonskuggan var helt fantastisk men den andra var inte riktigt deras grej, och så vidare. Ser inte det konstiga med det. Så länge man inte är direkt elak och är tydlig med att det handlar om ens egna preferenser och inte om att personen borde anpassa sitt utseende efter det, alltså.

Svar: " Det kan liksom inte bara handla om att de tycker smink är fult, utan det måste vara så att de bara vill att killar ska tycka om dem"Det jag menade är mer de som ständigt måste säga det så att alla omkring hör, och om en kille kommer med en taskig kommentar så ska det hållas med och framhävas att hon minsann inte gör sånt, är snygg utan och inte BEHÖVER smink, osv. Och det ser jag som ett klockrent sätt att få uppmärksamhet på, inte vanligt uttryckande av en åsikt.
Dess

Postat av: Des

Publicerad 2013-02-23 11:50:48

Väl sagt!

Svar: tack!
Dess

Postat av: Camilla

Publicerad 2013-03-12 12:29:17

Först och främst - Amen! Bra inlägg!

Sedan vill jag kommentera kommentaren ovan från Madde. När man lägger upp en bild på före och efter betyder det inte nödvändigtvis att "titta, vad ful jag var innan och kolla vad snygg jag är nu!", utan det kan bero på att man vill visa en viss foundations täckning eller att man vill visa en viss teknik och vilken effekt den får på ansiktet. Inte att förebilden är den fula och efterbilden den snygga. Utan för att tydliggöra något speciellt.

Och även om man inte räknar med ständiga hurra-rop räknar man faktiskt inte med att bli betygsatt eller bedömd utseendemässigt. Syftet är att inspirera andra, visa upp produkter och hur de ter sig i praktiken osv.

Svar: Tack! Jag håller med dig.
Dess


Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej