Den jävligt viktiga "onödiga" debatten om hår

Publicerad 2012-03-13 16:17:34 i Hår & hud

Jag känner att det är min samhällsplikt att skriva något om den här debatten om hår under armarna, eftersom det här ändå är en "skönhetsblogg". Ni som är trötta på debatten kan alltså sluta läsa nu och inte kommentera. För det är så många som påstår att debatten är dum och att de inte bryr sig - ändå kan de inte låta bli att lägga sig i och försöka tysta ner. Så uppenbarligen bryr de sig ändå, och det är pga dem som debatten behövs.

 

Det är liksom inte bara en debatt om hår, utan det är en del av något mycket större. Nämligen synen på hur tjejer SKA se ut för att inte vara "ofräscha", "okvinnliga" eller "osexiga". För det måste man ju som tjej vara. Och att försöka få folk att fatta att kvinnokroppen, precis som manskroppen, är oantastlig och upp till ägaren att göra vad den vill med utan att bli kränkt eller förnedrad.

 

Såna här reaktioner kan man idag få på att inte raka sig under armarna som tjej. Bilden är lånad stulen av Lady Dahmer.

 

 

Man kan tycka att en debatt om lite hår är onödig. Man kan tycka att det är ju ingen stor grej, orka. Men när man väl ger sig in i debatten, är det inlägg av typen ovan som kommer fram. Folk som skriver att tjejer med hår under armana är håriga äckliga apor som aldrig får ligga. Man kan välja att blunda för detta och vägra att se hur det bottnar i en skev kvinnosyn, men då har man kanske inte använt hela hjärnan. Sen kan man engagera sig, även om det bara gäller "lite hår", eftersom det tydligen är en del av något mycket större, mycket värre.

 

Låt mig bara få säga det här, så att ingen kan undgå att missa det och misstolka:

Man får se ut hur man vill. Man får raka sig under armarna, och man får låta bli. Debattens mål är INTE att tvinga någon tjej att förändra sig.

Vi tar det igen bara för säkerhets skull:

Man får se ut hur man vill. Man får raka sig under armarna, och man får låta bli. Debattens mål är INTE att tvinga någon tjej att förändra sig.

Debattens mål är att försöka få folk att öppna ögonen och se att det finns olika krav och förväntningar på män och kvinnor. Förstår ni? Man FÅR ha "hårfobi", så länge det gäller hår på både män och kvinnor. Man FÅR tycka att hår är "ofräscht", så länge det gäller hår på både män och kvinnor. Det är när man börjar särbehandla män och kvinnor, och säga att hår är okej på killar men inte på tjejer, som man bidrar till ojämställdhet och skönhetshets.

 

Jag kan inte ligga och gosa med min killes håriga ben eller håriga bröst och sen komma och säga att tjejer med hår under armarna är ofräscha. Då har jag uppenbarligen inte använt hjärnan. Eller rättare sagt, då har man inte IFRÅGASATT vart åsikten kommer ifrån. Ingen föds med inställningen att hår på män är okej och hår på kvinnor är blä. Den uppfattningen kommer från samhället, från normer, från ideal och från ren könsdiskriminering. Där kvinnor förväntas vara släta och feminina och perfekta, och män förväntas vara håriga och manliga och kraftfulla. Och vet ni? Det är helt okej att tycka att just kvinnohår känns ofräsch så länge man är medveten om VARIFRÅN det bottnar i, och är redo att försöka förändra sin syn. Men den som rent av är stolt över sin åsikt, den har jag ingen respekt för.

 

En kommentar hos Lady Dahmer


Kvinnosvett är inte äckligare än manssvett. Kvinnohår är inte äckligare än manshår. Det är bara ännu ett symptom på att kvinnor ska anpassa och förändra sig medan män inte behöver det. Ingen rakade sig under armarna förrän det blev ett ideal. Innan dess var det ingen som kallade dessa kvinnor för "håriga apor" eller "äckliga horungar" (HERREGUD!).

 

Om ni bara är villiga att förstå och ta till er det jag skrivit så kan ni vara stolta över er själva. Men om ni tror att hår under armarna är en onödig debatt och att det är helt normalt att tjejer ska raka och inte killar, då hoppas jag att ni, precis som jag som förr i tiden brukade kalla mig antifeminst, vaknar upp en dag och ser hur skeva samhället och skönhetsidealen är.

 

Bara tänk, det är allt jag begär. Och låt alla få se ur hur de vill. Yttrandefrihet är ingen ursäkt för mobbing och har aldrig varit.

 

Kommentarer

Postat av: Annika

Publicerad 2012-03-13 20:31:03

Ja, ja, ja! Otroligt välformulerat inlägg, tack för det! Jag håller verkligen med dig. Jag blir så himla ledsen över att det hela tiden ska framhållas hur äckliga och ofräscha kvinnor som inte rakar sig är. För att inte tala om mens. Börjar man prata om mens när en kille är i närheten så kan man fan vänta sig något ångestladdat i blicken och "ueeeeeh, vad äckligt". Varför är det alltid kvinnor och kvinnors kroppar som ska vara äckliga? Jag blir så arg att jag funderar på att sluta raka mig i ren protest.

Postat av: Emma L

Publicerad 2012-03-13 20:31:58

Du har så rätt!

Postat av: GlitterLover

Publicerad 2012-03-13 21:16:04

Jag håller absolut med, svettdoft är nono i min bok oavsett om doften kommer från en man eller kvinna. Hår är upp till var och en hur de vill göra och det accepterar jag även om jag personligen föredrar mindre hår. Detta även på män!Många i vårt samhälle accepterar de normer som finns utan att ifrågasätta som du skriver ch detta är tråkigt, tyvärr gäller det inte bara detta ämne utan så otroligt många andra.

Postat av: Hanna

Publicerad 2012-03-14 13:13:15

Sv: Haha tack så jättemycket :D

Postat av: Awesome Chemistry

Publicerad 2012-03-14 19:32:23

Bra inlägg! Man blir verkligen mörkrädd av hela situationen som blivit av det här.


Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej