Vanliga frågor om balsammetoden (aka No-Poo)

Publicerad 2011-09-19 22:09:39 i

När man inte tvättar håret med schampo får man oftast samma frågor som återkommer, och man får alltid ge samma svar. Därför har jag sammanställt en liten FAQ som jag helt enkelt kan länka till när någon har undringar, väldigt praktiskt! Några av de saker jag kommer skriva kan jag ha nämnt förut, men de är viktiga att understryka.

Jag kan i princip garantera att allt jag sagt är vattentätt, men om ni hittar något faktafel skulle jag bli otroligt tacksam om ni kommenterade på botten av inlägget!

 

Galen new-age-hippie-naturist-kvacksalveri-tant? Nu förstår jag inte aaaaaaaalls vad du menar...


Va, varför är schampo dåligt?

De starka rengörande egenskaperna i schampo är även det som torkar ut håret. Oavsett märke och pris. Det är därför man får matt och sprött hår av att regelbundet använda schampo, och som får lockhåriga att bli fluffiga i stället.

Många som tvättar sitt hår med schampo upplever att håret snabbt blir fett. Det beror inte på att håret blir smutsigt, utan för att hårbottens produktion av olja har rubbats. Så här funkar det: schampo torkar ut hårbotten --> hårbotten producerar mer olja för att kompensera --> håret blir fett. Inget schampo = hår som håller sig rent längre.

 

Men jag använder balsam efter schampo, då är det väl ingen fara?

Balsam har man oftast bara i längderna, hårbotten blir fortfarande uttorkad. Schampo öppnar hårets fjällskikt för att rengöra, något som inte behövs eftersom fett är mer lättlösligt än så. Och varje gång man öppnar upp detta skikt så sliter det på håret. Så även om du stänger skiktet med balsam efteråt så är skadan redan skedd.

De flesta balsam i affären innehåller dessutom silikon. "Många moderna balsam innehåller silikoner och mineraloljor, som ”stänger” fjällskiktet genom att lägga sig som en skyddande hinna utanpå det. Håret kan då kännas blankt och starkt, men under den skyddande hinnan är håret lika skadat som förut, och varje gång man schamponerar håret löser man upp hinnan, öppnar fjällskiktet, och sliter ytterligare på det." (Källa: lockig.se)

 

Men jag har ett dyrt schampo som min frisör tipsat mig om.

Spelar ingen roll.

 

Jag har väldigt fett hår, kommer balsammetoden hjälpa mig eller göra det värre?

Det kommer bli mycket mycket bättre, läs det jag skrev om att schampo orsakar fett hår. :)

 

Jag har inte lockigt hår, och då är det väl ingen idé?

Du kan fortfarande ha slitet hår under dyra produkter och lager av silikon, och ju förr du reparerar håret, desto tidigare blir du av med det beroende av plattång, serum och ständiga klippningar som många har.

 

Utan schampo kan väl inte håret bli rent?

Balsam innehåller också tvättande egenskaper, men svagare sådana. Istället för lödder, får man alltså med fingrarna massera hårbotten och håret för att avlägsna fett. Men det fungerar! Så länge man inte har haft i produkter med silikon som inte är lösliga med balsam, så är smuts i håret inget man behöver stark rengöring för att ta bort.

Det torkar inte ut håret, och hårstråets skyddande skikt finns kvar och gör håret friskt och blankt.

Man kan även tvätta håret med ägg och bikarbonat, men det är överkurs och inget du behöver tänka på än.

 

Okej, men då ska jag kanske prova det nästa gång jag duschar.

Kul att du vill testa! Men det är inte så enkelt. Nästan alla balsam du kan köpa i affär innehåller silikoner och mineraoljor (och det vill vi inte ha). Om du skulle använda ett sånt balsam så skulle allt det dåliga innehållet bara byggas upp i håret och inte kunna lösas upp, och det skulle göra situationen värre.

Innan du testar är det därför jätteviktigt att 1) Använda schampo en sista gång för att få ur alla rester, men det måste vara ett schampo med godkänga ämnen - under 2.13 här finns några tips på sista-schampon från mataffären. Samt 2) Köpa balsam utan silikoner och mineraloljor, men det är svårt att se i innehållsförteckningen så kolla länken ovan för att få tips om märken. Ett för tvätt att ha i hårbotten, och ett mjukgörande för längderna.

 

Är dessa "godkända" produkter dyra?

Hihi, nej, oftast kommer de faktiskt från budgetmärken (kolla länken ovan!).

 

Du använder ju balsammetoden, men ditt hår ser... sådär ut?

Ganska ofta händer det att jag byter hårrutiner och byter tvättbalsam, för jag har ännu inte hittat en absolut favorit. Det innebär att mitt hår fortfarande är lite i en sorts tillvänjningsperiod, där jag undviker att tvätta det för ofta för att inte torka ut håret.

Man får heller inte glömma att jag har slitit på det genom att bleka mitt hår och använda schampo i många många år, så mitt hår är inte helt reparerat ännu. Plus att jag är otroligt dålig på att färga håret när det behövs, och utväxt kanske inte är så snyggt nej. :)

Hårbottens normala fettproduktion är fullt naturlig och kommer finnas kvar oavsett tvättmetod, så det är klart att man aldrig helt kan undvika den. Man kan däremot göra den otroligt mycket bättre!

 

Nu har jag hållt på i en vecka och mitt hår är otroligt fett, orkar jag fortsätta?

Ja för tusan! Det tar några veckor för hårbotten att stabilisera sig, men ge inte upp. Och tvätta noga när du väl tvättar håret, så ska det gå bra. Jag tycker att ett friskt och välskött hår resten av livet är viktigare än några veckors fult hår. ;)

 

För mer tänkbara undringar och deras svar, besök lockig.se's FAQ!

 

Kommentarer

Postat av: ♥ Tjelsi - så kan det gå när inte haspen är på ♥

Publicerad 2011-09-19 23:18:49

Ohhh... bra blogg! Ska självklart följa. Är det okej att jag länkar hit från min nya blogg htpp:/tjelsi3.wordpress.com ?

Postat av: Dess

Publicerad 2011-09-21 01:31:12

Självklart :)

Postat av: Linn

Publicerad 2011-09-26 17:12:07

Åh! Jag hittade hit idag via June's blogg :) Det är roligt att hitta andra som också kör BM-metoden! Vilken fin blogg du har! :D

Postat av: M

Publicerad 2011-10-09 21:52:28

Mycket bra inlägg!

Postat av: Dess

Publicerad 2011-10-13 12:58:29

Tack så mycket hörrni :)

Postat av: Cika

Publicerad 2011-10-14 02:44:05

Kul att se någon med rakt hår (vad jag har kunnat se från dina bilder alla fall) köra på den här metoden också, ofta så är det ju tjejer med lockar. U go grl ;)

Postat av: iuyagsfya

Publicerad 2011-12-09 11:50:20

Hej tjejen!

Jag har precis startat en Faceook grupp för alla oss som är nyfikna på, eller redan kör No poo/balsammetoden. Gilla gärna sidan och bidra med dina erfarenheter, tips och bilder!

https://www.facebook.com/pages/No-poo-H%C3%A5rv%C3%A5rd-utan-schampo-och-naturlig-hudv%C3%A5rd/139622872814010

Kram Therése


Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej