Ögonskuggeguide för olika ögonformer

Publicerad 2011-09-12 21:50:31 i

Det finns en oändlig variation med sätt att applicera ögonskugga på, och självklart är inget tillvägagångssätt varken fel eller rätt så länge resultatet blir fint. Men hur många har inte, liksom jag, svurit över att hur exakt man än applicerar sminket, så blir det helt enkelt inte likadant som på bilder man sett?

Grejen är ju att det finns massor med olika former på ögonen och ögonlocken, och dessa spelar stora roller för hur bra man passar i ögonmejken. Har man inte samma form på sina ögon som den man vill efterlikna, kan det bli svårt. Det finns runda ögon, mandelformade ögon, små och stora ögon, ögon tätt ihop och brett isär. Stora ögonlock, icke-existerande ögonlock, runda ögonlock, tydlig globlinje, "hooded" eyes (det vill säga att huden ovanför ögonlocket tynger ner på ögonlocket och skapar ett veck där)... och så vidare.

Ögonskugga kan användas för att skapa olika effekter och för att förändra formen på ögonen, som de flesta säkert vet. Små ögon kan se större ut, stora kan se mindre ut, tätt åtsittande kan se ut att sitta bredare isär, smala ögon kan se rundare ut. Ni fattar.

 

Jag gjorde en liten illustration med 9 olika vanliga sätt att applicera ögonskugga, och tänkte skriva något om några av bilderna. För enkelhetens skull har jag valt att använda tre nyanser av en färg. En ljus, en mellan och en mörk.
1 & 5) Den allra vanligaste varianten av applicering, med ljus skugga på ögonlocket, mellan i globlinjen och mörk i ytterkanten. Passar de flesta, men om man har hooded eyes eller djupsittande ögon kan man behöva ta färgen i globlinjen lite högre upp mot brynet för att den ska synas.

 

2) En sorts sotning man kan göra är helt enkelt med hjälp av en enda, mörk färg (eller fler, om man vill det) som man applicerar över hela ögonlocket och under ögat (ibland även runt om ögat på innerkanten). Det här ser oftast jättebra ut OM man har stora, öppna ögon med tydliga ögonlock, eller om man har större asiatiska ögon.

På mig, som har ganska små och lite hooded eyes (men inte helt), så får denna variant mig att se dödstrött och arg ut med pyttesmå ögon. :D Jag måste helt enkelt ha en ljusare skugga på ögonlocket. Så om ni känner som jag - det handlar inte om att ni gör fel!

Om man har tätsittande ögon ska man inte måla ända ut i ögonvrån, då kommer ögonen se ännu tätare ut.

En som INTE ser dödstrött och arg ut med pyttesmå ögon i en mörk sotning, utan fabulös, är denna tjej.

 

 

3 & 4) Skugga enbart på ögonlocket och inget under ögat - en variant som ser bäst ut på större, runda ögon, annars kan det lätt tynga ner ögonlocket som i exempel 2. Lyckat exempel på Zooey Deschanel:

 

 

6) Som jag tidigare sa, har man ögon som sitter brett isär och vill åstadkomma effekten av mer tätsittande ögon är det en jättebra idé att använda kajal eller skugga i ögonvrån, använd en smal pensel för att slippa kladd.

 

7) "Kattögon" tycker väl de flesta är skitsnyggt, eller? Det kan man åstadkomma genom att sudda skuggan uppåt och utåt mot ytteränden av ögonbrynet. Om man har högt sittande och ganska långa ögonbryn blir effekten som bäst. Jag har märkt att om man har hooded eyes eller lågt sittande ögonbryn, så bör man inte göra formen så vass som på bilden, för precis som i exempel 2 kan det lätt tynga ner ögonlocket så att ögonen smalnar av.

Det är jättesvårt att förklara, men om du har hooded eyes - använd en ljusare skugga in mot ögonvrån och tona ut den med en mörkare ju längre utåt på ögat du kommer, och avsluta sedan genom att sudda utåt och uppåt som på bilden. Höj INTE ögonbrynet under tiden du sminkar, du vill slappna av i ögat för att få en så korrekt uppfattning om slutresultatet som möjligt.Perfekta kattögon indeed.

 

8) En variant med mellanmörk skugga ända upp till ögonbrynen som är som allra snyggast (tycker jag) på de med redan ganska mörka färger och mörka, tjocka ögonbryn. Som Rachel Weisz på bilden nedan. Men, vill man åstadkomma en dramatisk effekt i alla fall är det bara att köra på!

 

 

9. Att koncentrera den mörka skuggan till ytterkanten av ögat, bådde uppe och nere, är ett jättebra sätt för tätt åtsittande ögon att se längre isär ut - samt för smala och små ögon att se rundare ut. Ger något av en "dolleye"-effekt tycker jag. Superfint på de allra flesta, faktiskt!

 

Som med allt annat ska man självklart pröva sig fram och sminka sig på just det sätt man själv tycker är smickrande för ens ansikte - det här är bara generella guidelines. Och kom ihåg att alla helt enkelt inte passar i allt (nåväl, en del lyckliga undantag finns ju). Hoppas någon blev klokare, hur som helst!

Kommentarer

Postat av: June

Publicerad 2011-09-13 18:37:45

Grymt inlägg, jag har själv tänkt skriva något på samma tema, men inte med en sån där guide utan snarare en allmän uppmaning om att man inte bör försöka kopiera sminkningar rakt av utan lära sig att anpassa dem efter sitt eget öga. Kanske gör jag det med en länk till det här inlägget. Gud ska veta hur många gånger jag försökte kopiera till exempel Killer Colours innan jag fattade att vi har heeeelt olika ögonform. Om någon hade talat om det för mig tidigare hade jag sparat mycket tid ;)

Sv: Ja, eller kanske snarare spontanärliga. Tycker de att man är ful kanske man får höra det lika gärna :) Men ja, fler vuxna borde vara spontansnälla. Jag kan komma på mig själv med att ångra att jag inte sade något om jag går förbi någon som har till exempel assnyggt hår eller cool jacka. Jag försöker bli bättre på det, för folk blir så jäkla glada. Jag blir det i alla fall :)

Postat av: June

Publicerad 2011-09-15 16:55:48

Sv: Ja, det är det verkligen.

Hahaha. Dumma Viola, har fel ögonform :D

Postat av: lovisa/polichinelle

Publicerad 2012-02-26 22:54:01

grymt!


Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej