Äggtvätt - How to

Publicerad 2011-10-10 03:37:39 i

Coop X-tra Balsam i all ära - det är ett fantastiskt tvättbalsam - men ägg är faktiskt det som får mitt hår att kännas som allra renast. (Det här är alltså något som vi balsammetodare pysslar med, jag vet faktiskt inte hur ditt hår skulle reagera på äggtvätt om du använde vanliga schampon och balsam och sen försökte...) Äggtvätt är den metod som håller mitt hår oljefritt allra längst. Det är helt enkelt super.Jag tänkte att jag skulle skriva lite kort om hur jag gör när jag tvättar mitt hår med ägg. Men som med allt annat får man såklart pröva sig fram för att hitta den metod som funkar bäst på just SITT hår. Det som fungerat för mig  passar kanske inte alla. Men testa, vettja.

 

Du behöver: ett eller två ägg, jag använder två. Citronsaft/citronsyra/askorbinsyra eller något annat surt. Tvättbalsam, och eventuellt vårdande balsam.

1) Knäck äggen i en skål, pilla bort de vita klumparna så att de inte fastnar i håret. Det är enklast att göra detta med fingrarna.

2) Häll i en matsked av citronsaften eller knappt en tesked om du använder något annat.

3) Vispa tills smeten blir ljusgul i färgen.

4) Skölj håret, använd inga produkter.

5) Gnugga in äggsmeten i hårbotten samt där håret är oljigt. Jag brukar inte använda ägg till längderna, förutom då jag haft t.ex jojobaolja i topparna innan. Gnugga noga, precis som när du tvättar det annars. Skölj sedan noga med ljummet vatten.

6) Nu kan håret kännas lite torrt och strävt, om det gör det så hjälper det att gnugga in lite tvättbalsam på de torra partierna och skölja. Låt eventuellt vårdande balsam sitta i längderna ett par minuter - jag brukar hoppa över det steget eftersom jag inte gillar när håret är för mjukt och "halt".

7) Om du vill kan du avsluta det hela med att skölja med iskallt vatten och äppelcidervinäger för att skämma bort håret lite extra. Klart!

 

Jag har aldrig tyckt av att håret luktat ägg efteråt - så länge man tvättar med nya ägg och sköljer noggrant så ska det inte vara någon fara.  Jag kan dock kan uppleva att håret känns aningen strävt efteråt, men jag tror inte att det beror på att håret slitits. När håret väl torkat och borstats brukar det tvärtom bli löjligt glansigt och mjukt. :D

Lycka till med experimenterandet!

Kommentarer

Postat av: Cyt

Publicerad 2011-10-10 07:22:17

Jag har inte testat äggtvätt än :)

Postat av: Emma P

Publicerad 2011-10-10 19:00:02

Jag tycker också att det blir superrent med ägg, men det koagulerar alltid för mig. Så ser det ut som jag har omelett i håret, så tyärr går det bort...

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-10-11 19:59:10

Har svårt för råa ägg generellt, men tror jag måste testa detta ändå. Tvättar mitt hår med sulfatfritt shampoo, men det känns aldrig riktigt rent ens efter sista-shampootvätt.

Postat av: Dess - Drömteori

Publicerad 2011-10-13 13:02:28

Emma P: Vad tråkigt, det har aldrig hänt mig faktiskt! Men jag sköljer med ganska kallt vatten, kanske runt 20 grader.

Postat av: maria

Publicerad 2011-10-15 15:03:21

Att håret känns strävt kan bero på allt protein i äggen :)


Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej