Mina rengöringsprodukter

Publicerad 2011-06-08 21:29:23 i

 

Håret:

Jag tvättar mitt hår enligt balsammetoden. Specifikt balsamet från X-tra, finns att köpa på Coop. Varför ett så billigt balsam? kanske ni tänker. Faktum är att det ofta är just de billiga balsamen som inte innehåller "dåliga" ämnen av någon anledning.... Just detta är godkänt enligt balsammetoden, vilket innebär att det inte innehåller mineraloljor eller silikoner. Dessa kan inte tvättas ur med bara balsam och kan därför inte kombineras med balsammetoden.

Det här balsamet tvättar jättebra, och lämnar inte håret fett eller klibbigt som andra "dåliga" balsam kan göra. Det är dessutom drygt och extremt billigt (ca 13 kr för 500 ml tror jag).

Inpackning från Garnier, Pärlemor och Körsbär. Det här är mer mjukgörande än det från X-tra, och jag har det bara i längderna för en vårdande effekt. Även det billigt, finns på t.ex Ö&B och i mataffärer.

Fråga: Blir håret verkligen rent? Blir det inte fett utan schampo?

Svar: Jag tvättar ju fortfarande håret och gnuggar hårbotten noga, bara inte med skitstarka schampon. Eftersom jag har stabiliserat mitt hårs sebumproduktion så blir det inte fett så snabbt. Håret blir oftast fett just PÅ GRUND AV att man rubbat miljön i hårbotten med schampo, inte för att det är smutsigt. Det kan dock ta ett par veckor för håret att vänja sig. Dessutom måste man ha tvättat ur alla dåliga produkter en sista gång MED  schampo innan man börjar - förslagsvis schampot från just X-tra. Det sista schampot måste vara godkänt, en bra lista har June sammanställt.

Fråga: Får man använda hårspray, mousse, vax och liknande?

Svar: Ja, fast bara om de är godkända och går att tvätta ur med bara balsam. Kompletta listor på godkända produkter finns här och var på internet, eller på forumet Lockig.se.

 

Ansiktet:

Jag tvättar inte det sköra och känsliga ansiktet med tvål eller sminkborttagning eftersom det ofta är alldeles för starkt. Istället tvättar jag bort sminket med... hör och häpna, en kombination av olivolja och ricinolja (finns på apoteket). Det är inte många som vet att olja löser fett och smuts extremt bra...

Ricinolja är egentligen ett laxerande medel, men är bra att rengöra porerna med också. Jag blandar ungefär hälften-hälften av de 2 oljorna och gnuggar in i ansiktet noga som fasen. Sedan blöter jag en handduk i hett vatten och håller över ansiktet tills porerna öppnar sig, då gnuggar jag bort oljan. Upprepar detta några gånger tills all olja är borta.

Det här bör man dock inte göra varje dag, då ricinolja kan verka uttorkande. På vardagarna rengör jag bara med olivoljan.

Det här har jag pratat om förr och det kallas just The Oil Cleansing Method och är jättebra för de med både torr och fet hy, mycket finnar eller acne, etc.

Fråga: Får man inte finnar av olja?

Svar: Nej, eftersom proceduren med att ånga ansiktet med en het handduk efteråt öppnar upp och rensar ut porerna så blir man snarare mycket renare i porerna än innan. Man är helt säker på att ha fått bort allt smink och smuts, som är det som annars hade täppt till porerna och skapat finnar. Hudens egen talgproduktion skapar normalt sett inte finnar eller pormaskar, men om man har överdrivet fet hy så kan den här metoden hjälpa. Fett löser som alla vet fett.

 

Jag har även lagt ner med dagkräm från Garnier, Nivea, Dove och liknande eftersom jag fick finnar, utslag och torr hy av dessa. Numera mjukgör jag ansiktet med ekologisk kallpressad Jojobaolja och ren Aloe Vera-gel (när jag vill ha något mindre kladdigt) från Bodystore. Ibland blandar jag gelen med oljan 50/50 och smörjer noga. Det har sjunkit in helt efter någon halvtimme. Om jag smörjer mig med oljan på kvällen så har den sjunkit in helt på morgonen och man har värsta babyhuden!

Fråga: Men min dyra kräm från <valfritt märke> fungerar faktiskt jättebra på mig?

Svar: Vad bra! Men själv gillar jag inte att göra min hud beroende av något och veta att det kanske kommer gå i stöpet om jag slutar använda det. Dessutom vill jag inte lägga ner så mycket pengar på något som man kan få helt naturligt och för mindre pengar :)

 

Hoppas det här inlägget gjorde någon klokare eller gav tips och idéer!

Om någon funderar på att övergå till balsammetoden, eller no-poo-metoden som den också kallas, för att få bukt med risigt/sprött/torrt/frissigt/fett hår, rekommenderar jag att man googlar först och tar reda på exakt vilka produkter som är godkända och hur man ska göra, annars kan man få motsatt resultat. Och det är INTE dyrt, tvärtom mycket plånboksvänligt och du behöver bara en vanlig mataffär!

Kommentarer

Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej