Hårets orsak och verkan

Publicerad 2011-08-22 03:20:18 i Hår & hud

Det gör mig sorgsen när många försöker se ut på ett sätt som i längden skadar den egna kroppen, oavsett vad det gäller. Det här är speciellt något som görs med håret. Många drömmer om långt hår, men påstår att de inte kan för att de "måste" klippa av det med jämna mellanrum. Jag kan inte påstå att jag klandrar dem som tar schampo-reklamerna på allvar, så mycket man hjärntvättats med dem hela livet. Men det gäller inte bara schampo, utan plattänger, föning och liknande som skadar håret grovt. När det gäller håret misslyckas många med att se orsak och verkan. Schampo är ju bra, eller? Tvätta är ju bra, eller? Plattång och fön, seriöst, hur farligt kan det vara...?

Det är alla de där sakerna i överdriven mängd som gör att man tillslut måste klippa av håret, för att man drabbats av den berömda åkomman "sockervaddshår". Det vill säga när håret blir så slitet att det blir sprött och fluffigt. Det här stadiet får många att känna att de "måste" platta det, för annars är det inte fint. Dyra värmeskyddande produkter kan aldrig skydda till 100 %. Och plattandet förvärrar det hela. Vilket leder till mer. Ja, ni ser ju.

Missförstå (!) mig rätt. Om jag ville ha kort hår skulle jag solklart bleka skiten ur det för att få sådär platinablont fint änglahår, för då vore det ju bara att klippa av det sen! Men vill man ha någon slags rim och reson på ett långt hår är det helt fel väg att gå. Jag får ofta komplimanger för att mitt hår är mjukt och långt, och såhär sköter jag det:

 

- Fönar aldrig. Har man inte superduperextremt bråttom finns det inget vettigt skäl att slita på håret i onödan. True story.

- Plattar aldrig (nåväl, nu hycklar jag lite, för på bilderna nedan är håret plattat, men det sker en gång varannan månad eller så).

- Lockar det aldrig med locktång utan sover med en snurrad bulle i håret, eller om jag vill ha det ännu lockigare: flätar det kring tjocka tygband (vill någon ha instruktioner?).

- Sover aldrig med utsläppt hår (hej tovor och kaos).

- Tvättar det MAX 2 gånger i veckan, då med balsammetoden (utom precis just nu, för jag försöker hitta en ny hårrutin).

- Kammar/borstar aldrig genom håret när det är blött, reder endast ut tovor med fingrarna då (ett mycket gott skäl att tvätta håret på kvällen).

- Har håret alltid uppsatt när jag är hemma. Ju mindre det flänger runt, skaver på saker och därigenom blir tovigt, desto mer sällan behöver jag tvätta det eller svära över hur det ser ut.

- Försöker att olja in hårtopparna med jojobaolja så ofta jag kan (billigare än den där arganoljan som alla pratar om, dessutom är inte arganoljan man kan köpa på skönhetshyllan ren olja utan har silikon och skit).

- Om håret känns ostyrigt och frissigt så tar jag en klick Aloe Vera-gelé och drar genom längderna, då blir det slätare och mjukare. Yay!

- Om det var ett par dagar sedan jag tvättade håret och hårbotten börjar se oljig ut (nej - inte smutsig! - det är skillnad...) så funkar en stram bakåtkammad hästsvans som distraktion. Ett par stora örhängen flyttar fokus från håret till dem istället.

 

Mitt hår när det var som längst och rött (nu är det något kortare och brunt) - svårburet och krävande, men snyggt.

För fler inlägg om hårskötsel och balsammetoden med mera, klicka här samt här.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget
Hej kära läsare! Tack för kommentaren. Jag svarar på ALLA kommentarer och frågor när tid finnes, och direkt här på sidan, så kika snart in igen.

Publiceras ej